پساری ها ابزار های حلقه ای شکل از جنس سیلیکون پزشکی هستند که شامل مدل ها و سایز های مختلف برای مدیریت اختلالات کف لگن دربانوان استفاده میشود.
معمولا بانوانی که به دلایل شخصی و یا مشکلات پزشکی امکان جراحی باز برای درمان بی اختیاری ادرار و افتادگی اندام های کف لگن ندارند. پزشک از پساری استفاده میکند. بعضی از پساری ها نیاز به تعویض روزانه توسط بیمار دارد و بیشتر آن ها توسط جایگذاری و خارج میشوند.
آیا پساری کاربرد دیگری نیز دارد؟
در بسیاری از موارد پساری ها در بانوان باردار برای کمک به بهبود شرایط زیر استفاده میشوند:
-درمان بی اختیاری ادرار در بارداری
-بالا نگه داشتن رحم و مثانه و جلوگیری از افتادگی رحم و مثانه طی بارداری
-درمان کوتاهی سرویکس در زنان بارداری که نمی توانند سرکلاژ انجام دهند
-جلوگیری از زایمان زودرس
همچنین، پساری میتواند به بهبود فتقهای مرتبط با روده کوچک و راستروده کمک کند و از تخریب واژن و چسبندگی واژنی جلوگیری نماید. این وسیله به دلیل سادگی استفاده و عدم نیاز به بیهوشی، گزینهای امن و مؤثر برای مادران بارداری است که نمیتوانند از روشهای جراحی استفاده کنند.
پساری چگونه از زایمان زودرس جلوگیری می کند؟
برای جلوگیری از باز شدن دهانه رحم، زایمان زودرس یا سقط جنین در زنانی که سرویکس کوتاهی دارند و جنین آنها پایین است، از پساری استفاده می شود. در واقع حلقه پساری در بارداری، جایگزین عمل سرکلاژ (دوختن دهانه رحم) برای زنانی است که نمی توانند سرکلاژ انجام دهند.
پساری باعث بالا بردن جنین در رحم نمی شود. بلکه از پایین آمدن جنین، باز شدن پیش از موعد دهانه واژن و زایمان زودرس جلوگیری می کند. همچنین استفاده از پساری در طول بارداری باعث می شود طول سرویکس کوتاهتر از چیزی که هست، نشود.
انتخاب سایز درست پساری توسط جراح متخصص زنان و زایمان انجام میشود. نامناسب بودن اندازه پساری باعث ایجاد زخم و فرسایش در دیواره واژن می شود. در نتیجه به خاطر بزرگ بودن سایز پساری، خانم ها دچار عوارضی مثل درد یا ترشحات خونی می شوند. این علائم را حتما باید به پزشک خود اطلاع دهید. با برداشتن پساری، زخم و فرسایش دیواره واژن برطرف می شود. بعد از بهبودی می توانید یک پساری با اندازه مناسب بگذارید.
معمولا در هفته ۳۶ و ۳۷ حاملگی، خروج پساری توسط پزشک توصیه میشود. وجود سوراخ های متعدد در پساری سرکلاژ، باعث خروج ترشحات رحم و واژن میشود با این وجود در شرایطی که بیمار شکایت از ترشحات زیاد داشته باشد ممکن است با صلاح دید پزشک پساری خارج و تمیز شود و مجددا جایگذاری شود.
آیا در بارداری های دو قلویی میتوان از پساری استفاده کرد؟
بله، به دلیل اینکه وزن و فشار جنین در بارداری دو قلویی بیشتر است، استفاده از حلقه پساری در بارداری دوقلویی کاملا مفید است و از افتادگی یا پرولاپس شدید اندام های لگنی جلوگیری می کند.
نحوه جایگذاری:
پساری سرکلاژ توسط متخصص زنان و زایمان در موقعیتی که بیمار خوابیده در شرایطی که انحنا آن به سمت بالا و قطر بزرگ آن در حمایت عضلات کف لگن و قطر کوچک تر دور دهانه رحم( سرویکس) باشد جایگذاری میشود.
پس از جایگذاری از بیمار درخواست می شود تا بایستد تا پزشک بتواند شرایط پساری را کنترل کند. باید دقت شود که قطر کوچک پساری به گونه ای باشد که به دهانه رحم فشار نیاورد.
توصیه های بعد از جایگذاری به مادران باردار:
-رعایت بهداشت فردی بعد از جایگذاری پساری خصوصا در موارد افزایش ترشحات باید جدی گرفته شود. در مواردی که ترشحات بد بو بودند نیاز به مراجعه به پزشک هست.
– اجتناب از فشار به ناحیه لگنی: استفاده از سرویسهای بهداشتی فرنگی به جای ایرانی و اطلاع به پزشک در صورت بروز یبوست.
– مراجعه منظم به پزشک: برای بررسی وضعیت پساری و اطمینان از عدم وجود عفونت یا آسیب دیدگی.