پساری چیست و چه کاربردی دارد؟
پساریها وسایلی قابل جابجایی هستند که حمایتی را پس از افتادگی رحم یا واژن (پرولاپس) ایجاد میکنند. افتادگی زمانی اتفاق میافتد که دیوارههای رحم یا واژن ضعیف میشوند که این حالت میتواند با افزایش سن یا پس از زایمان رخ دهد. اعضای بدن شما ممکن است در طی افتادگی، از جای خود به طرف پایین جابجا شوند. پساری اغلب به عنوان یک گزینه درمان غیر جراحی برای افتادگی قدامی استفاده شود.
پساری چیست؟
پساری یک وسیله قابل جابجایی است که درون واژن (کانال زایمان) جهت ایجاد حمایت در محل دچار افتادگی کار گذاشته میشود. در اغلب موارد، پساری زمانی استفاده میشود که خانم دچار افتادگی میخواهد از جراحی اجتناب کند یا اینکه دارای مشکلات پزشکی است که جراحی را خطر آفرین میکند.
افتادگی قدامی یا پرولاپس چیست؟
افتادگی رحم (زهدان) یا دیوارههای واژنی زمانی رخ میدهد که ضعفهایی در ساختارهای حمایتی لگن وجود داشته باشد. این ساختارهای حمایتی، عضلات کف لگن نامیده میشوند. عضلات کف لگن، اعضا را در قسمت لگن شما در جای خود نگه داشته و به آنها پایداری میدهند. در طول زمان، به هرحال آنها میتوانند ضعیف شده و شروع به شل شدن نمایند. وقتی که یک افتادگی (پرولاپس) رخ میدهد، اعضا آویزان شده و از محل خود پایین افتاده و میتوانند موجب ایجاد علائم آزار دهندهای شوند.
- ضعفهایی که موجب افتادگی میشوند، ممکن است در ارتباط با چندین فاکتور باشند شامل:
- افزایش سن
- بارداری و زایمان واژنی
- بلند کردن اجسام سنگین
- چاقی
- فشار آوردن مکرر
اگر افتادگی شما باعث ایجاد علائم شود ممکن است نیاز یه درمان داشته باشید.
انواع مختلف پساری موجود هستند. اغلب پساریها از سیلیکون ساخته شدهاند که یک ماده نرم و غیر جاذب است. بعضی از پساریها میتوانند به وسیله بیمار تعویض شوند در حالی که سایر آنها نیازمند مراجعه به پزشک جهت برداشتن و جایگذاری دوباره است. مادامی که پساری به طوری مناسبی قرار داده میشود میتواند برای سالها استفاده شود. گاهی اوقات ممکن است پساری دچار تغییر رنگ شود. این مورد نرمال بوده به این معنی نیست که نیاز به تعویض دارد.
انواع مختلف پساری ها شامل:
- پساری حلقهای (Ring)
- پساری زینیشکل (گهرونگ / Gehrung)
- پساری مارلند (Marland)
- پساری گلهورن (Gellhorn)
- پساری دونات (Donut)
- پساری مکعبی
انواع مختلف پساری میتوانند اهداف مختلفی را ارائه دهند. آنها اندازهها و اشکال مختلفی دارند، از پساری خودتان فقط برای خودتان استفاده کنید. پزشک اورولوژیست یا زنان مرتبط به شما در مورد انواع مختلف پساری خواهد گفت و درمورد بهترین گزینه شما را راهنمایی خواهد کرد.
نحوه انتخاب پساری مناسب:
پس از معاینه واژینال، پساری مناسب انتخاب می شود. اگر پساری کوچک انتخاب شود، هنگام ادرار و حرکت روده ممکن است از بدن فرد خارج شود. چنانچه پساری بزرگ باشد، می تواند فشار زیادی به بدن بیمار وارد کند و سبب احساس ناراحتی در بیمار شود. برای انتخاب پساری مناسب و نحوه قرارگیری آن در واژن، ممکن است دو تا سه بار گذاشتن پساری تکرار شود.
مراحل گذاشتن پساری:
نخستین مرحله گذاشتن پساری شستشوی دست ها است. بسته حاوی پساری را باز نموده و مقداری ژل روان کننده بر روی لبه های پساری بزنید، سپس پساری را کمی خم کرده و در داخل واژن قرار دهید. می توانید در حالت چمباتمه، پساری را در داخل واژن قرار دهید.
نحوه برداشتن پساری:
برای برداشتن پساری بیمار باید ابتدا دستان خود را بشوید، بعد با دست خود لبه پساری را در قسمت جلوی واژن لمس کنید. سپس پساری را تا 30 درجه خم نموده و بعد آن را به آرامی به سمت پایین و خارج واژن بکشید.
نحوه نگهداری پساری:
اگر گذاشتن پساری توسط خود فرد انجام میگیرد، بیمار می تواند بصورت روزانه یا هفتگی پساری خود را تمیز کند. برای بررسی پساری توسط پزشک، ویزیت باید هر 6 تا 12 ماه یک بار انجام شود. طی هر ویزیت، پساری از بدن خارج شده و تمیز می گردد. سپس معاینه واژینال انجام می شود تا از عدم آسیب واژن در هنگام استفاده از پساری اطمینان حاصل شود. در مواردی که پساری قابل جابجایی نباشد، ویزیت ها معمولا توسط پزشک هر دو تا سه ماه یک بار انجام می گیرد.
علائم خطر پساری:
بیمار در صورت مشاهده هریک از علائم زیر باید به پزشک مراجعه کند:
• خونریزی واژینال؛
• ترشحات بد بوی واژینال؛
• احساس درد یا فشار در لگن؛
• حساسیت در ناحیه لگن؛
• خارج شدن پساری از واژن؛
• درد، تب و گرفتگی عضلانی در ناحیه تحتانی شکم؛
• ناتوانی در استحمام.
رابطه جنسی بعد از گذاشتن پساری:
افرادی که پساری دارند، معمولا می توانند رابطه جنسی داشته باشند. گاهی ممکن است بیمار ترجیح بدهد که هنگام برقراری رابطه جنسی، پساری خود را خارج نماید و پس از رابطه جنسی، مجددا پساری را در داخل واژن قرار دهد. در صورتی که بیمار از پساری های گولگورن و مکعبی استفاده می کند، نمی تواند رابطه جنسی داشته باشد. بنابراین اگر بیمار قصد دارد در هنگام استفاده از پساری رابطه جنسی نیز داشته باشد، باید برای انتخاب پساری مناسب با پزشک خود صحبت کند.
میزان موفقیت پساری:
مطالعات نشان داده اند که 70 درصد علائم پرولاپس پس از استفاده از پساری کاهش می یابد. علاوه بر بهبود علائم پرولاپس، علائم مربوط به اختلالات مثانه و روده نیز پس از مصرف پساری بهبود می یابد. میزان موفقیت پساری، پس از استفاده از آن برای درمان افتادگی رحم و افتادگی مثانه افزایش می یابد. سن جوان تر، دوره یائسگی کوتاه تر و BMI بالاتر، میزان موفقیت پساری را افزایش می دهند.
برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان مجرب شرکت روبینا پرسیا فارمد تماس بگیرید:
واتساپ و موبایل
09192069500
شماره تماس
02144025495
ایمیل
info@urologic.ir